Preuzeto sa www.bebac.com i www.roditeljportal.com

Girl Playing With Sand on BeachZa početak, pripremite vašoj bebi laganu pamučnu odeću i šeširić za glavu. Shvatite da ovog puta vaš godišnji odmor nije više izležavanje na plaži, dugotrajno plivanje i noćno lutanje jer sada vašim životnim ritmom upravlja baš vaša beba.

Gde na letovanje?
Pre nego što izaberete mesto za vaš odmor, obavezno se raspitajte da li u blizini postoji dom zdravlja sa lekarom specijalistom pedijatrije, da u blizini postoje prodavnica i apoteke. Najbolje je da izaberete neko manje mesto gde nije prevelika gužva i gde nije previše bučno. More će sigurno prijati i vama i bebi, ali razmislite i o planini.

Hotel je odlično rešenje ako vam je dete malo starije i ako ne morate sami da spremate hranu. Sa manjom bebom, apartman sa kuhinjom je možda bolje rešenje. Bebi morate da spremate posebnu hranu, morate da prokuvavate vodu, da sterilišete flašice.

Uživanje će biti veće ako odaberete mesto na kojem ćete se svi osećati prijatno. Za koje god odredište i smeštaj da se opredelite, bitno je da na vreme sve isplanirate. Prilikom planiranja ne zaboravite da uračunate i vanpansionski trošak (benzin, najam opreme za plažu ili zabavu na vodi, sladoled, sokove i druga pića, novine, i sl.).

Putovanje automobilom

Putovanje sopstvenim automobilom je možda i najkomotnija varijanta. Savetujem roditeljima da obavezno pogledaju preko interneta sva ta mesta kroz koja će prolaziti. Neka se pre puta dobro obaveste gde postoji „bebi frendli“ sistem, da li u restoranu postoji stoličica da se stavi manje dete, hrana koja je primerena bebama i manjoj deci, mesto za presvlačenje…

Dobra stvar je to što i u našoj zemlji skoro na svim benzinskim stajalištima postoje takva mesta. Zato dobro proučite mapu puta. Ako na put krećete automobilom, pravite pauze na svakih 200, 300 kilometara. To je veoma važno, da biste provetrili auto, nahranili bebu i prepovili. Poželjno je da se i tokom vožnje provetrava auto ili da se uključi klima, ali samo ako se filteri redovno održavaju. Na put sopstvenim kolima treba krenuti rano izjutra, noćne vožnje izbegavajte.

Za vreme putovanja automobilom veoma je važno da dete sedi u svojoj stoličici koja je dobro fiksirana za zadnje sedište automobila. Ako je dete veće, onda treba da putuje vezano pojasom. Manja deca će uglavnom prespavati dobar deo puta, ali treba misliti i na to kako ih i čime zabaviti kad su budna. Zato treba spakovati slikovnice i omiljene igračke. Deca vole i da slušaju muziku usput, pa ponesite i njihov omiljeni disk.

Najbolje je tokom puta pojiti dete samo vodom, a ne sokovima. Banane su zgodne kao osveženje. Za decu koja su na veštačkoj ishrani obavezno poneti termos sa toplom vodom da bi mame mogle tokom puta da im pripreme obroke. Najbolje je stati na nekom odmorištu, pa hraniti decu, a u kolima im dati samo omiljene grickalice. I kad se presvlači dete najbolje je stati, pa ga presvući. Auto mora da bude potpuno bezbedan, da ima prvu pomoć, aparat za gašenje požara, da bude sto odsto ispravan. Važni brojevi telefona neka su vam uvek pri ruci.

Stvari koje treba da ponesete za bebu:

  • dovoljno odeće za bebu, pamučna, za toplo ali i za hladno vreme, obuća, šešitići
  • adaptireno mleko ako ne dojite bebu, čak i više nego što vam treba, jer moguće da nećete naći odgovarajuće ako vam zatreba
  • sterilizator, cucle, flašice
  • dovoljno pelena za jednokratnu upotrebu, pamučne pelene
  • peškiri za bebu
  • kupaći kostim (na plaži vam neće trebati)
  • prostirke za plažu
  • kozmetiku (krema za sunčanje sa faktorom zaštite većim od 20, sapun, šampon, makazice, krema, četkica za zube)
  • kolica, najbolje kišobran
  • foto-aparat
  • ako nema u smešaju gde ćete boraviti, ponesute i malu noćnu lampu da beba ne spava u totalnom mraku
  • aparati i tablete protiv komaraca
  • priručnu apoteku

Za malo starije dete ponesite još i:

  • sandalice i patikice, preporučuju se sa anatomskim uloškom (po plaži neka dete šeta boso ako nema stakla)
  • kupaći kostim, mišiće za plivanje, lopte, igračke za plažu, slikovnicu ili knjigu
  • bade mantil
  • štitnike za struju

Priručna apoteka treba da sadrži:

  • sirup paracetamol, brufen, febricet ili čepići za obaranje temperature
  • antihistaminik bronal, claritine, tefen za alergijske reakcije
  • antibiotik amoksicilin, eritromicin, ali samo ako u blizini mesta gde idete nema apoteke i obavezno posle konsultacije sa lekarom
  • antibiotsku kremu za infekcije na koži
  • kapi za oči za infekciju oka
  • kapi za nos
  • povidon jod, 3% hidrogen, 3% borna kiselina za obradu rana
  • sredstva za nadoknađivanje tečnosti, orosal
  • tablete protiv povraćanja
  • sterilna gaza i hanzaplast

Zdravstveno osiguranje

Međunarodno zdravstveno odiguranje nikad nije uračunato u cenu aranžmana i naplaćuje se dodatno, najčešće u agenciji, jer one već imaju sklopljene ugovore sa osiguravajućim kućama. Osiguranje za deset dana u Tunisu ili Egiptu košta oko 500, a za isti period u Grčkoj je više od 800 dinara. Cene variraju u zavisnosti od destinacije, broja putnika, njihovih godina, osiguravajuće kuće i agencije.

Polise imaju pokriće od 10.000 do 50.000 evra, a najčešće obuhvataju prevoz hitne službe do najbliže bolnice ili lekara, bolničko lečenje, operacije zbog akutnih bolesti, rentgen dijagnostiku, ambulantno lečenje, nabavku lekova i sanitetskog materijala, pojedine stomatološke intervencije i prevoz u zemlju.

Zaštitne kreme

Izaberite losion, mleko ili gel sa zaštitnim faktorom (SPF) između 30 i 50. Izbegavajte proizvode koji u sebi sadrže previše alkohola

Potrudite se da odaberete odgovarajuću zaštitnu kremu za svoje dete. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći u izboru:- izaberite losion, mleko ili gel sa zaštitnim faktorom (SPF) između 30 i 50. Izbegavajte proizvode koji u sebi sadrže previše alkohola;- pre nanošenja kreme napravite probu, da vidite da li odgovara detetu, ako ne reaguje loše, ne štedite sa kremom, namažite svaki deo tela;- zaštitnu kremu nanesite najmanje 30, a po mogućnosti i 60 minuta pre izlaganja suncu;

– izaberite vodootporne zaštitne kreme i nanosite ih na svakih nekoliko sati.

Tanka dečja koža upija zaštitne kreme, pa nije preporučljivo da ih previše koristite kod beba koje su mlađe od šest meseci.

Takođe treba da znate da sunčevi zraci ne samo da padaju na vodenu površinu, već se od nje i odbijaju. Zato posebnu pažnju obratite na dete koje je u vodi ili u čamcu. I još jedna napomena: i sunce sakriveno iza oblaka može jako da opeče kožu, zato čak i kada je poluoblačno dete mora da bude namazano.

Treba da znate da ima mališana koji mogu biti alergični na sredstva sa para-amino benzoičnom kiselinom (PABU). Ta kiselina apsorbuje oštećene ultravioletne zrake i tako štiti kožu, ali za decu ipak treba odabrati neku kremu koja ne sadrži PABU. Zbog osetljive kože kod veoma male dece, opekotine od sunca mogu se pojaviti i kad je mališan u hladu ili kada je vreme oblačno. Crvenilo i bol će se javiti tek nekoliko sati posle izlaganja suncu, pa treba da budete posebno oprezni. Ako je dete ipak izgorelo, treba ga skinuti, pustiti ga da leži u hladu ili u zamračenoj prostoriji i pomoći mu vlažnim oblozima. Učinili vam se da je dete malaksalo, ima mučninu, visoku temperaturu ili povraća, obavezno se javite lekaru.
Pošto je deci neophodno da stalno unose tečnost, često im nudite prokuvanu vodu ili nezaslađen čaj.

Igračke za letovanje

Kako odabrati igračke za letovanje?

Prilikom priprema za letovanje i odabira koje ćete igračke nositi, na prvom mestu svakako razmišljajte o bezbednosti deteta. To se prvenstveno odnosi na plastične igračke za plažu, koje treba proveriti da nisu slučajno oštećene ili polomljene, jer se dete može povrediti na oštre ivice, ali i na igračke na naduvavanje koje bi trebalo još kod kuće naduvati i proveriti da slučajno nisu probušene ili da negde propuštaju vazduh.

Osim bezbednosti mislite o tome da ćete igračke često nositi sa sobom, pa se odlučite za lakše igračke, poput onih na naduvavanje i setove sa kanticom koje su lagani za prenošenje i obično sadrže mnogo dodataka, alata, modli, koji će duže vreme držati pažnju mališana.

Koje su igračke najbolje za plažu?

Najbolje igračke za plažu svakako su one koje će adekvatno zabaviti vaše dete dok se opuštate na suncu. Svakom roditelju potrebno je bar malo odmora i srećom postoji mnogo igračaka sa kojima će vaše dete želeti da se samostalno da se igra, ali i onih sa kojima će i roditeljima biti zabavno da se igraju. Sve igračke za plažu su uglavnom lako dostupne i mogu se pronaći ne samo u prodavnicama dečjih igračaka, već i u supermarketima, prodavnicama…

  Kantice i alat

Kantice i alat najbolje su igračke za plažu za malu decu. Ove igračke će zasigurno zabavljati i držati pažnju vašem mališanu duži vremenski period. Koristiće ih za skupljanje kamenčiće, školjki, prenošenje peska… Kantice i alat uglavnom se mogu pronaći u setu i razlikuju po broju različitog alata koji sadrže. U većini setova, pored kantice, obavezni su i lopatica i grablje za pesak, sito, kao i razne modle.

  Lopta za plažu

Lopta na naduvavanje je savršena za igre na plaži za malo dete i u vodi za malo stariju decu. Sa mališanima možete da vežbate hvatanje, dok će starija deca sami smisliti i odabrati najinteresantiju igru (odbojku na plaži ili vodi…), a možete im se i vi pridružiti.

  Igračke za igre u pesku

Mališani jednostavno obožavaju pesak i igre u njemu. Pored kantica i alata za skupljanje peska deca će sigurno uživati da prave mini dvorce i kuće od peska, pa će im bilo koje igračke koje mogu da im pomognu u tome dobro doći. Potražite razne modle, šoljice, tanjiriće, kantice i kutijice, sito, kamion u koji može da se natovari pesak… Pustite mašti na volju i zajedno sa mališanom odaberite sve što može da posluži za igre u pesku.

  Dušek, brodić na naduvavanje

Životinje, brodići ili dušeci na naduvavanje koji plutaju, super su zanimacija kada se vaše dete umori od igranja i plivanja. Međutim, imajte na umu da na prvom mestu treba da bude bezbednost deteta. UVEK budite pored deteta kad odluči da sedi ili leži na brodiću ili životinji na naduvavanje. Ukoliko vam je naporno da sve vreme stojite pored mališana, nabavite veliki dušek na kojem zajedno možete da uživate!

  Pištolji na vodu

Ukoliko kod kuće branite detetu da se igra sa pištoljima na vodu, plaža je pravo mesto gde će moći slobodno da se igra sa ovim igračkama. Međutim, upozorite dete da ne prska nepoznate ljude i pre početka igre utvrdite tačna pravila šta je dozvoljeno, a šta ne.