Preuzeto sa www.bebac.com

majka-i-beba-na-posliKako da olakšate sebi povratak na posao posle porodiljskog koji svim zaposlenim majkama prilično teško pada?

Povratak na posao nakon porođaja je uvek težak jer ste vezani za svoju bebu koju ne želite da ostavite nikome. Međutim, kada do toga dođe, morate se prvo mentalno pripremiti kako ne biste paničili da li će sve biti u redu. Sve je stvar organizacije, a evo i nekoliko saveta koji će vam olakšati povratak na posao nakon porođaja.

Pitajte za fleksibilno radno vreme
Ukoliko je moguće, odnosno ako vam firma dozvoli, u prvim nedeljama radite po nekoliko sati, a kasnije se vratite uobičajenom radnom vremenu. Takođe se raspitajte da li možete da radite od kuće u početku, barem nekoliko dana u nedelji. To bi vam prelazni period učinilo mnogo lakšim.

Angažujte dobru dadilju
Morate da se pobrinete da će u kući uvek biti neki član porodice koji će se brinuti o bebi u vašem odsustvu. Da biste pojednostavili stvari, angažujte dadilju koja je obučena za čuvanje dece. Na taj način ćete se opustiti znajući da vam je beba u sigurnim rukama i moći ćete da se fokusirate na posao.

Pridržavajte se rasporeda
Potrudite se da pre odlaska na spavanje obavite sve tako da ujutru možete mirno da odete na posao. Izaberite odeću, sterilišite flašice i dajte uputstva dadilji. Ako se dobro organizujete sve ćete postići bez problema.

Budite posvećeni i fokusirani na posao
Veoma je teško da ostavite bebu kod kuće i da se fokusirate na posao u kancelariji, ali nemate nikakve koristi od toga da ceo dan sedite na poslu i razmišljate o detetu. Morate da se fokusirate na posao i obavite sve zadatke na vreme. Motivišite se time da što pre završite posao, pre ćete doći kući kod svoje bebe.

Održavajte prijateljstva sa novim mamama
Veoma je važno da ostanete u kontaktu sa drugim mamama koje ste upoznale tokom trudnoće. One će prolaziti kroz iste faze i iskustva kao i vi. Na taj način ćete moći međusobno da se savetujete, delite iskustva i pomažete jedna drugoj.