Preuzeto sa http://www.bebac.com/

Lako je detetu od tri-četiri godine dati čaj ili sirup, ali kako se ponašati kada kašlje beba od mesec-dva? Kašalj je prateći simptom infekcije disajnih puteva, kao i najčešćih dečjih bolesti.

Uzroci mogu biti različiti, a dovoljan je i samo manjak vlage u vazduhu, dim ili neka druga zagađenja, koja iritiraju disajne puteve. Kašalj ne znači uvek bolest, on je samo jedan od mehanizama obrane, koji oslobađa organe za disanje od svih nepoželjnih materija (prašine, dima, virusa, bakterija, sluzi). Ipak, važno je znati da kašalj ne zahteva posebno lečenje, potrebno je ukloniti uzrok koji ga je izazvao.


Suv i nadražajan

Ova vrsta kašlja može biti vrlo intenzivna, posebno noću kada kašalj podseća na režanje. Najčešće se radi o virusnoj infekciji gornjih disajnih puteva, kada je glas promukao, a nos zapušen. Uzročnici upale su uglavnom virusi, a znatno ređe bakterije.

Lečenje – U zavisnosti od uzrasta deteta i njegovog opšteg zdravlja, nekada je dovoljno samo vlaženje vazduha, veći unos tečnosti, čišćenje nosa i odstranjenje sluzi. Inhalacije fiziološkim rastvorom takođe su od velike pomoći, a najbolji učinak se postiže primenom električnog inhalatora. Ni slučajno nemojte detetu davati lekove protiv kašlja. Ako nema povišenu temperaturu i jede, lečenje je samo simptomatsko i kašalj se postepeno smiruje. Ako se radi o bebi, a posebno ako je temperatura povišena i ima teškoće sa disanjem, a napadi kašlja su česti, odmah je odvedite kod pedijatra.

Kašalj može biti i psihičkog porekla

Radi se o suvom kašlju dužeg trajanja, koji se javlja danju. Dete je razdražljivo, a noću mirno spava. Kašalj može da potraje i nekoliko nedelja, bez ikakvih drugih znakova bolesti. Kašalj u tom slučaju može biti odraz neke neprijatnosti (zbog problema u kući ili u vrtiću), koje dete ne zna da verbalizuje.

Lečenje – U ovom slučaju ne pomažu sirupi, već iskazivanje ljubavi i nežnost. Važno je komunicirati sa detetom na način na koji će to ono najbolje razumeti, ali uvek sa mnogo ljubavi i pažnje.

Kašalj praćen škripanjem iz pluća

Ova vrsta kašlja u početku ne mora da bude posebno intenzivna. Javlja se noću i praćena je znacima prehlade koja ne prolazi. Nakon deset dana do dve nedelje javljaju se napadi suvog nadražajnog kašlja, koga često prati povraćanje (posebno noću). Nakon napada kašlja sledi neobičan zvuk poput urlika uzrokovanog vazduhom koji uz veliki napor ulazi u disajne puteve.

Ovakav kašalj je karakterističan za pertusis (magareći kašalj), zaraznu bolest koju uzrokuje bakterija, koja se prenosi kapljičnim putem. Ako se bolest prepozna u prvom stadijumu, može se ublažiti njen dalji tok primenom antibiotika. Ona posebno ugrožava bebe u prvim mesecima života.

Lečenje – dojenče koje je primilo sve tri doze vakcina, takođe može da oboli, ali sa znatno blažom kliničkom slikom. Magareći kašalj je najopasniji za bebe u prvih šest meseci.

Kašalj sa mnogo sekreta i temperaturom

Dete obilno iskašljava, neretko povrati sa kašljem, temperatura može biti povišena, a ako zna da govori, žali se da ga peče u grudima. Radi se o upali dušnika (traheje), a najčešće je uzročnik virus. Ako je kašalj uporan i praćen temperaturom, morate se posavetovati sa pedijatrom.

Lečenje – Zavisi od simptoma i opšteg zdravlja deteta. U slučaju pogoršanja bolesti, verovatno će biti potrebni antibiotici (bakterijska infekcija, koja se može nadovezati na virusnu).

Savet plus:

Svaka prehlada u najranijoj dobi mora se vrlo ozbiljno shvatiti, posebno ako traje nedelju dana. Odrasle osobe i deca mogu da budu kliconoše i bez pratećih simptoma. Ni vakcinacija ni preležana bolest ne pružaju trajni imunitet. Zato beba u prvim mesecima života ne bi smela da dođe u kontakt sa osobama koje imaju bilo kakve znakove infekcije disajnih puteva.

Advertisements