Otoci nogu su skoro redovna pojava u trudnoći. Oticanje podkolenica, gležnjeva i stopala je posledica zadržavanja veće količine vode i povaćanja celokupne cirkulišuće tečnosti u organizmu. Otoci su posebno izraženi u letnjim mesecima i kod blizanačkih trudnoća.

Noge su izrazitije otečene tokom popodneva i obično se u toku noći ili posle ležanja povuku. Ukoliko otoke nogu ne prate znaci popuštanja bubrega ili srca, odnosno povišen krvni pritisak oni ne zaslužuju veću kliničku pažnju. Posle porođaja problemi sa oticanjem nogu se lagano povlače. Postepeno kako vi gubite na težini tako će se povlačiti i otoci nogu. U tome će Vam znatno pomoći i dojenje jer ćete tako brže gubiti na težini. Telesna aktivnost – šetnja će takođe biti od pomoći. Često porodilje pored otoka imaju i umerene bolove u gležnjevima ali se sa povratkom uobičajenim aktivnostima ti bolovi smanjuju.

Savet :
• Odmarajte u ležećem položaju sa nogama podignutim iznad nivoa srca.
• Koristite elastične čarape za proširene vene dok hodate. Možete koristiti i lokalno kreme protiv bolova ili proširenih vena.
• Možda Vam je potrebna i nova udobnija obuća jer se stopala u trudnoći obično povećaju za jedan broj.
• Zvuči paradoksalno ali će verovatno biti od pomoći – pijte dosta tečnosti. Ne samo zbog vrućine već i stoga što će voda izbaciti toksine iz vašeg organizma.

Advertisements